понеделник, 24 август 2015 г.

Как отрядът "Сигма" работеше като организирана престъпна група


Мобилният телефон на униформен полицай от моторизираната група за бързо реагиране "Сигма" звъни, докато патрулира с мотора си. Той поглежда екрана, където е изписано, че се обажда шефът му. Облеченият в кожени дрехи спецпазител на реда вдига с отговор почти по устав, а от другата страна на слушалката се чува разпореждане:


"Действайте по задачите!"

Ако случаен наблюдател стане очевидец на тази сцена ще реши, че така се дава ход на някаква тайна спецоперация, ще се преследва с мотори и задържа някой опасен престъпник.

Но всъщност това е кодираното съобщение на началника, че "хоризонтът е чист" от изненадващи проверки и подчиненият му може да си избере "най-оборотните храсти" в София и да започне да събира рушвети от шофьорите из столицата.

Полицаят, получил кодираното нареждане, пък тръгва веднага да изпълнява дадената "заповед", защото, освен че иска да изкара дневния си хонорар от между 200 и 400 лева от рушвети, той трябва да заработи и процента, който плаща на началника си, защото Василев едновременно му е шеф в МВР и бос в организираната банда, която е създал в спецзвено "Сигма".

Цели 19 месеца престъпната група в униформи е действала по описания начин ежедневно из цяла София и около столицата, установи специализираната прокуратура, която преди дни даде на съд шефа на "Сигма" Ивайло Василев и шестима от подчинените му. Събираните рушвети от януари 2013 до 30 юли м.г. се изчисляват на повече от 400 хиляди лева, а месечно всеки от седмината полицаи в групата е прибирал между 3000 и 5000 лева от подкупи, сочат оперативни данни на разследващите.

Според събраните доказателства от специални разузнавателни средства и показания на тайни и явни свидетели всеки ден един екип от подкупните полицаи прибирал около 400 лева рушвети на дежурство.

На началника си пък плащали месечна такса от 150 до 400 лева, в зависимост от маршрута и такса дежурство между 20 и 50 лева.

Василев обаче бързо решил, че само "такса" от подчинените му не е достатъчна, и няколко месеца по-късно започнал да взема и между 10 и 20 процента от заработените рушвети на всеки от пазителите на реда, които се съгласили да участват в престъпната му банда, установили разследващите.

Идеята за тайната банда под пагон дошла на Ивайло Василев малко преди коледните празници през 2012 г. Полицейският шеф познавал в тънкости работата на моторизираното звено и установил, че има възможност за лесна и бърза печалба, която може да реализира, като накара някои от хората си да вземат подкупи от шофьори, нарушили закона за движение по пътищата, смятат обвинителите.

За да осъществи замислената престъпната схема, Василев трябвало да привлече в групата си други полицаи, негови колеги от "Сигма", на които да има доверие и които да могат да работят за него. Първият избор на новоизлюпения престъпен бос бил кой да бъде дясната му ръка. Без да се колебае, Василев се спрял на дългогодишния си приятел Георги Божилов, който по това време ръководел един от взводовете на моторизираното звено.

Шефът на "Сигма" обяснил на подчинения си, че идеята е да трупат бързи печалби, като ежедневно, вместо да пишат актове на нарушители на пътя, могат да вземат пари на ръка, без изобщо да им правят проверки. Василев бил категоричен, че ако спазват секретност и не попълват никъде данните на проверените, няма как да ги хванат.

Божилов пък бързо преценил, че ще има изгода от така замислената схема и без да се колебае, веднага се съгласил. Още повече че Василев обещал и лично той да покровителства и пази престъпната схема.

Обвинението е установило, че на част от членовете на престъпната група Василев лично е помогнал да започнат работа като полицаи в "Сигма" (вероятно още тогава е замислял схемата за лесна печалба).

Щом се договорил с боса си, Божилов веднага се заел с привличането на останалите членове на групата, като за бандата рушветчии били поканени Йордан Джогански, Филип Макавейски, Владислав Николов, Стойко Методиев и Любомир Любомиров.

За да спазва конспиративност, вторият в йерархията на новосформираната банда в МВР се обадил поотделно на всеки от избраните с едно и също предложение. На никого от тях не казал кои други може да се включат в събирането на рушвети.

Още при първия разговор Божилов обяснил на колегите си, че за да събират подкупи, трябва да плащат на шефа си. Разяснил, че срещу тази такса Василев ще им осигурява възможност за по-свободно придвижване из София, където спокойно да спират шофьори и да прибират рушвети. Още тогава на полицаите е казано, че трябва да се отчитат на шефа си от 1-о до 5-о число всеки месец.

На всички бил даден срок от няколко дни по коледните празници да помислят, като на 1 януари 2013 всеки трябвало да отговори дали се включва в тайната рушветчийска организация.

В първия ден на новата година абсолютно всички полицаи, които получили предложение от Божилов, приели "офертата".

И така още на следващия ден започнали тайните дежурства по рушвети на екипите, влезли в бандата на Василев.

Всички служители в "Сигма" работели на 12-часови дежурства - дневни или нощни, като след две последователни дежурства почивали две денонощия.

При дежурствата пък служителите били разделяни по двойки, като екипите се определяли, естествено, от шефа Ивайло Василев. Така той лесно нагласявал своите хора да дежурят заедно, за да може необезпокоявани да събират подкупи.

Начинът на смените и местата за дежурства се предлагали от взводните командири, но последната дума за това кой от полицаи къде и с кого ще бъде на работа имал пак Василев. Това перфектно улеснявало престъпната дейност и така в следващите 19 месеца машината за рушвети заработила денонощно.

Според данните, събрани от агенти на "Вътрешна сигурност" и спецпрокуратурата, шефът на "Сигма" изпращал своите хора да работят почти изцяло по проверка на шофьори, а не да пазят масови събития, за да улесни "допълнителната им дейност".

Сред любимите места на сигмаджиите рушветчии били районът около Лъвов мост, околовръстното шосе, бул. "България" и някои по-натоварени пътни артерии из Софийските квартали "Лозенец", "Стрелбище", "Гео Милев" и в централната част. Наглите ченгета, дори започнали да взимат пари от проститутките, предлагащи платени ласки край столичния къмпинг "Враня", с обещанието да ги пазят, сочат данни на разследването. Освен това издебвали и клиентите на жриците и успявали да вземат и от тях рушвет.

Средната тарифа на полицейската банда била между 20 и 50 лева в зависимост от вида на нарушението, в което са спипали някой шофьор. Най-често водачите били спирани за превишена скорост, минаване на червено, неразрешена маневра и т.н.

Когато хванат пък някой видимо почерпен, но заможен столичанин мизата скачала от 100 лева нагоре.

Според свидетелски показания на потърпевши шофьори, които са били принудени да дадат пари, полицаите рушветчии "мотивирали" водачите да платят, като ги сплашвали, че за извършените нарушения ще получат големи наказания, дори по-сурови от наистина действащите. Така стресираните водачи били готови веднага да дадат пари, за да се измъкнат.

Разследващи установили още, че дори и самият шеф на "Сигма" Ивайло Василев се полакомил и започнал сам да "излиза" със служебен автомобил и да прави лично проверки из София, за да събира повече рушвети. Същото правел и заместника му в бандата Божилов, който също заработвал втора надница с палка в ръка.

Още по-скандално е, че "таксите" на полицаите към началника били предавани директно в кабинета му в сграда на полицията на столичния бул. "Лазар Михайлов" 147, когато той е на работа. Ако е в отпуск, дела от рушветите за шефа прибирал Божилов. По изключение част от събраните пачки се разпределяли и в края на дежурството в колите на подкупните ченгета.

Докато повече от година и половина сигмаджиите събирали хиляди левове рушвети, в МВР имало случаи на подадени жалби от потърпевши от престъпната група, но босът им Василев успял да потули всички случаи, установили са още от спецпрокуратурата.

Част от колегите на полицаите рушветчии също подозирали, че има нещо нередно, но нямали какво да направят, защото схемата с подкупите се пазела от началника им.

След като агентите на "Вътрешна сигурност" започват тайното си разследване обаче, няколко от служителите в "Сигма" стават тайни свидетели и помагат за разкриването на бандата в униформи.

През есента се очаква пред съда за престъпната банда на Василев да разкажат десетки свидетели, сред които потърпевши шофьори, две проститутки и вече бивши колеги на подсъдимите. Част от незаконната дейност на ченгетата е записана със специални разузнавателни средства. Всички подсъдими полицаи не са се признали за виновни.

Един от хванатите униформени с рушвети пък вече е осъждан. Филип Макавейски е с влязла в сила присъда още преди да бъде обвинен за подкупи, което е странно защото не би трябвало да е на работа в полицията, коментираха юристи.

Бандата искала рушвети денонощно, като в тъмните часове ченгетата дебнели за пияни заможни шофьори, от които да вземат по-тлъст подкуп.

Парола "Василев" спасявала нарушители

Въпреки масовото изнудване и събиране на рушвети от шофьори в София, все пак имало заможни софиянци, които успявали да се измъкнат от лапите на моторизираните полицаи рушветчии.

Тайната била, че те познавали лично шефа на "Сигма" Ивайло Василев и били предупредени, че ако ги спрат на пътя трябва да кажат неговото име. В същото време пък ченгетата, които работели в бандата на Василев били предупредени, че ако някой от проверяваните каже неговото име, те веднага трябва да му се обадят по телефона, сочат данни по разследването. В тези случаи, Василев разпореждал на подчинените си да пуснат нарушителя, като нито му пишат акт, нито му искат подкуп. Според оперативни данни, за които обаче до момента не са събрани достатъчно доказателства, в някои случаи сигмаджиите дори ескортирали подпийнали шофьори, познати на шефа си, за да ги предпазят от други проверки на добросъвестни полицаи.

Босът се уредил с общинско жилище

Подсъдимият като тартор на престъпна банда шеф на спецзвено "Сигма" Ивайло Василев е получил преди няколко години правото да придобие общинско жилище от централния столичен район "Възраждане".

Василев и съпругата му са придобили от държава и община апартамент от 64 квадрата през юли 2008 г., установи проверка на "24 часа" в имотния регистър. Дни след това полицейският шеф е взел кредит за над 37 хил. евро от банка, като е заложил жилището.

Прокуратурата е установила, че бандата, създадена от Василев, е от типичния престъпен вид на пирамида, като на върха й бил Василев, а непосредствено под него Георги Божилов.

Точно като в подземния свят в структурата имало разпределяне на функции и нива, като на средното ниво в бандата били осъденият за друго престъпление Джогански и колегата му Стойко Методиев, който бил командир на едно от отделенията в "Сигма" и имал право да разпределя двойките за дежурства.

"Чувствам се оскърбена и обидена от това, което се случва с Ивайло. Моят съпруг е човек на честта. Полицията му е в кръвта и много пъти е пренебрегвал семейството си заради работата. Имам чувството, че всичко това му е скроено и нагласено", заяви седмици след ареста на Ивайло Василев съпругата му Нели. Тя е убедена, че той е станал жертва на завист и омраза, но не знае кой може да ненавижда мъжа й толкова много.

*Статията е препечатана от в. "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар