неделя, 2 февруари 2014 г.

Вижте, кой държи дрогата в Бургас

Кървав екшън се разгоря в центъра на Бургас преди броени дни. „Плацдарм“ на бойните действия стана бившето кино „Септември“, в което сега се е подслонила чалга-дискотеката „Планета Пайнер Клуб“. Скъпарското заведение беше разтърсено от свирепо меле, което запали искрата на новата война за контрол върху дрогата по Южното Черноморие.
Униформените се опитаха да неглижират зверския бой – според очевидци, защото на екшъна станали свидетели и няколко ченгета от Първо РПУ, които празнували именния ден на свой колега?!

Въпреки че бургаските полицаи се чудеха как да омаловажат гангстерската битка между няколко банди и съвсем пестеливо бе съобщено, че в заведението се скарали две компании, като свадата прераснала в бой, при който имало намушкан с нож охранител на бара, за никого в града не е тайна, че в действителност тече кървав конфликт за контрол върху разпространението на наркотици. А тлеещата от месеци вражда между новоизгряващи фигури от местния ъндърграунд постепенно се е задълбочила и се е превърнала във

война на живот и смърт

Свидетели на свирепия сблъсък в чалгарската кръчма „на пъпа“ на Бургас твърдят, че той съвсем не е бил толкова безобиден, както беше представен. В него се включили около двадесетина мутри. Масовият въргал започнал малко след като приключило участието на фолкгърлата Гергана, а главното действащо лице в него бил Димитър Стоянов Харалампиев-Рочата, известен още и като Хампито. Съвместно с ММА-боеца Димитър Геренски Харалампиев напоследък контролира част от пласмента на дрога.

Заедно с десетина „юнаци“ от своята банда Рочата, който е прочут със своята агресивност, нахълтал в царството на чалга ритмите, за да „покаже къде зимуват раците“ на своите врагове Георги Георгиев-Алфа и Калин Кирязов-Големия Киряз. Последните двама обаче не били сами, а компания им правели десетина яки здравеняци, които дали отпор на нападателите. Скандалът между пияните мъже и другата компания ескалирал и някоя от мутрите на Киряза здраво нацелила Рочата в главата и той изпаднал в несвяст. Харалампиев останал върху циментовия под около 5 минути, докато аверите му го свестят. След което се изправил и извадил огромен нож. Тръгвайки между клиентите, той започнал да размахва острието, викайки:

„Ще те заколя!"

Всички служители от охраната се втурнали да озаптяват Рочата и да го отскубнат от млатещите се на дансинга бандити, но той използвал настъпилата суматоха и забил ножа на две места в тялото - в рамото и във врата, на един от гардовете – 30-годишният Радостин от Раднево. Раненият бил изпратен в болница, а Рочата и компанията успели да се измъкнат безнаказано.

Бодигардът все пак извадил късмет, защото острието на хладното оръжие минало на косъм от сънната му артерия. В мелето пострадал доста сериозно и 40-годишният Георги Георгиев-Алфа. Той бил с пукната глава, след като боксьорът Жельо Русия го халосал с палка по черепа. Присъстващи на мелето коментират, че накрая заведението приличало на скотобойна – цялото плувало в локви кръв, а по земята се търкаляли по-тежко пострадалите, които били най-малко 6-7 на брой. Кръвопролитието секнало едва когато три ченгета от Първо РПУ извадили пистолетите си.

За бандата на Димитър Харалампиев-Рочата се знае, че в момента е сред най-силните наркогрупи в Бургас. В нея участват около петнайсетина човека, болшинството от които са боксьори. Те са прочути с това, че всички ходят въоръжени „до зъби“ с железни боксове, палки и ножове. Групировката се занимава с продажбата на пико и амфетамини, за които се шири слух, че сами си ги произвеждат в Малко Търново. Наред с това групата се е наложила като монополист и при търговията на марихуана в бургаския комплекс „Лазур“. Сред членовете на бандата най-изявени са Жельо Русия и Любо Трола. Заедно със своя главатар те предизвикаха и касапското меле в „Планета Пайнер Клуб“, като нападнаха Георги Георгиев-Алфа.

От своя страна, бандата на Жоро Алфа се състои от десетина човека, които се подвизават предимно като улични биячи в бургаския жк „Меден рудник“. Георги Георгиев е известен с това, че контролира търговията на кокаин в 2-3 от най-вървежните дискотеки в Бургас. Алфа върти продажбата на „белото“ съвместно с Калин Кирязов - Големия Киряз. За него пък се знае, че от доста години държи в ръцете си наркобизнеса в родния си град Созопол и всяко лято той „избива рибата“ там с огромните си обороти.

Понастоящем в бизнеса с дрога в Бургас с голям авторитет се ползва и здравенякът Димитър Геренски, който през лятото се прочу, след като посече с мачете плевенския бандит Камен Балбузанов-Куката. ММА-боецът засега се опитва да спазва неутралитет във войната между Рочата и Алфа и поддържа дипломатични отношения с двете банди. Геренски е считан и като един от най-солидните босове на дрогата по морето, тъй като само броени минути, след като е „свирил сбор“, е в състояние да събере

отряд от 40-50 ММА-бойци

Те са му верни, защото тренират в спонсорираната от него зала за бойни изкуства. В ъндърграунда се коментира, че хората на Геренски през зимата са „пас“, а се отдават на „работа” през летния сезон, когато дойдат туристите. Последователите на свободните боеве здраво са окупирали пазара на кока в най-модерните заведения в Несебър, Слънчев бряг и в особено актуалния напоследък Лозенец, носи мълвата.

В бизнеса с дрога в Бургас не бива да се омаловажава и името на Николай Мечков. Преди години той стана известен като бос на Бандата на кирките. През 2008 г. Мечков се опита да използва престоя на Митьо Очите в затвора и да завладее пазара с наркотици. Шпицкомандата му започна да наказва длъжници и конкуренти, като забиваше кирки в лъскавите им лимузини. В края на краищата Мечков и хората му не успяха да избягат от дългата ръка на закона – те бяха арестувани, но получиха минимални присъди.

След като напусна затворническата килия, Николай Мечков започна да се занимава с охранителен бизнес и в момента фирмата му пази няколко заведения. В Бургас обаче се знае, че наред със задълженията си на пазванти хората на Мечков изпълняват и други задачи. В заведенията, които охраняват, те се изявявали като дилъри. И не само че „по съвместителство“ снабдяват с дрога клиентите, но не допускат и никаква конкуренция от страна на други дилъри. Като най-доверен човек на Мечков се счита Николай Далакманов-Бездушния, който също има присъда за търговия с наркотици и е преминал през „школата” на затвора.

До неотдавна в бизнеса с наркотици сериозно място си беше извоювал и Симеон Стоянчов-Малката Рижа. Бандата му се състоеше от десетина човека и продаваше пико и кокаин. Хората на Стоянчов се бяха прочули, че често се забъркват в свирепи стълкновения с конкуренти. След като в края на миналата година Малката Рижа беше арестуван като водач на шайка, силово събираща пари на лихварската фирма „Кредилайн“, останалата част на бандата му започна да се спотайва.

Според анализаторите на наркопазара в момента търговията с дрога в Бургас има една много специфична особеност – всички новосформирани групировки се снабдяват на едро с кокаин, марихуана, пико и амфетамини от хора, близки до Митьо Очите. В групировката на несебърския Ал Капоне за дистрибуцията на дрога отговарял Янко Гюров-Поморийския. Той организирал доставката на по-крупните пратки до купувачите. На пръв поглед Димитър Желязков не поддържа никакви контакти с нито една банда и нито един дилър, но в действителност

всички продават неговата стока

коментират ченгета. Но тъй като Очите не е обявил коя от бандите му е „официален дистрибутор“, сега се водят тези ожесточени войни за територия.

Докато беше „на топло“, всички униформени по Южното Черноморие смятаха, че още щом излезе на свобода, Митьо Очите пак ще застане начело на бизнеса с наркотици. Желязков обаче показа, че е много по-умен, отколкото го смятаха – той „благослови“ няколко младоци, които напоследък се наложиха като лидери на квартални банди, и им даде „зелен семафор“ за търговията с дрога. „Очите продължава да държи в ръцете си пазара на дрога. Този път обаче не лично, а чрез подставени лица“, се коментира край морето. Запознати твърдят, че новият фаворит на несебърския наркобос е нашумелият тези дни покрай кървавото меле Димитър Харалампиев-Рочата, който в тандем с Димитър Геренски „командват парада“ на част от продажбата на наркотици. Други обаче коментират, че след свирепия кютек в чалготеката Очите побеснял и „оттеглил“ благоразположението си. И дори съществувала опасност да изрита Рочата и Геренски като „мръсни котета“ от наркоорганизацията!

Паметливите си спомнят, че това не е първата издънка на „дуото“. През лятото ММА-боецът се беше развилнял като тайфун в дискотека „Час пик“ в Слънчев бряг и едва не усмърти с мачете Камен Куката. По това време Димитър Харалампиев пък беше тикнат в ареста заради побой на плажа в Слънчев бряг, а след това наръга с нож и Малката Рижа. Според запознати Очите може да покаже червен картон и на двамата юначаги, а да даде „пълномощното“ за производството и търговията на пико на други бандюги от „Меден рудник“. Смята се, че страшилището на Несебър бил ядосан най-вече за това, че побойниците потрошили дискотека, охранявана от фирмата на неговия приятел Николай Мечков. „Вместо да измъкнат от „Планета Пайнер Клуб“ Алфа и Киряза, малоумниците започнали вътре да се разправят с тях и направили на сол цялото обзавеждане“, беснеел несебърският наркобос.

Досие:

· Димитър Стоянов Харалампиев е роден през 1989 г. Завършил е престижната Природоматематическата гимназия в Бургас, рисувал много добре и бил студент в УАСГ-София, специалност архитектура. Баща му също е бил архитект, но отдавна е починал. Майка му има добър бизнес.

· Миналото лято Рочата преби жестоко и наръга с нож Малката Рижа. В момента Симеон Стоянчов е задържан за принадлежност към група, която е насилвала длъжници. Дознанието срещу Рочата обаче не е за гаврата с Рижата.


Марина ШИВАРОВА, БЛИЦ
* Заглавието е на редакцията

Няма коментари:

Публикуване на коментар