четвъртък, 12 юни 2014 г.

Бандата на Таки застава пред Темида

Бандата на Таки на съд утре, а босът в началото на зимата. Преди дни адвокатът на Таки е подал молба делото срещу наркобоса или да бъде прекратено, или да бъде разгледано от магистратите. Христофорос Аманатидис, който шеста година се издирва от Интерпол, може да бъде задържан в момента, в който стъпи в Европа.

На утрешния фатален петък 13-ти обаче, стартира мегапроцесът срещу наказателната бригада на Таки, по-известна като Бандата на чуковете. 18 души, добре познати в ъндърграунд средите, сред плеймейтките и на оперативните работници ще седнат на подсъдимата скамейка. Повечето от тях не за първи път.

"Тази група има ясна структура – пирамидална, нищо особено като структура като организация. На върха на пирамидата, така да се каже, са седели ръководителите. Това са Христофорос Аманитидис и Христо Вартерян, които са ръководели и са взимали всички важни решения за групата. Като отделните, конкретни действия са ги възлагали на лицата под тях, например като Камен Балбузанов, подсъдимият Любомир Симеонов, които са били, така, на по-високо ниво, приближени до босовете, но долните нива на групата никога не са контактували с горните нива пряко", обяснява наблюдаващият прокурор Георги Мойсеев.

Групата е създадена в края на 2007 година. Активно действа на наркопазара до 2010-та. Първоначално в по-крайните квартали. После завзема София. Стига и до морето. Занимава се основно с продажбата на кокаин и трева. Всеки дилър, дръзнал да пласира дрога в територии, контролирани от бандата, но незакупил стоката от Таки, се наказва брутално. Задачата е поверена на Бандата на чуковете. Тартор й е бодигардът на Таки – Любомир Симеонов-Любо Чука.

"Нанасяни са тежки побои, с метални тръби, извършвани са грабежи, имаме повдигнати обвинения и за средни телесни повреди – счупване на кости, на открити рани, открити счупвания, които са много тежки. Счупване на череп и така нататък. С много тежки последици за пострадалите. И грабеж на всички вещи и пари, които са в тях", разказва още Мойсеев. Таки и Иисуса печелят милиони от продажбата на дрога. Част от парите реинвестират в още кокаин и трева. Друга използват за развиване на легален бизнес – строителство, заведения. Категорични доказателства за това обаче няма и затова прокуратурата не е повдигнала обвинение и за пране на пари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар