петък, 31 януари 2014 г.

Кокаин в консерви убил Поли Пантев

Известният сикаджия от 90-те години Поли Пантев вероятно щеше да е жив поне още няколко години, ако съдбата не му беше обърнала гръб през 2000 г. Това пише „Стандарт“ в своя нова поредица. Злощастното позвъняване на телефона му идва през август.
Обаждат се белгийци, които искат спешна среща в центъра на София. Ден по-късно му предлагат сделка, на която той не може да откаже - да прехвърли 400 кила кока от Гърция към Западна Европа. Поли Пантев никога не е работил с тях досега, но и не пита как са попаднали на него - мисли си, че е достатъчно известен и надежден, за да се спрат на него. Истината обаче е малко по-различна, твърдят пред вестника източници от подземния свят.

Поли Пантев е само резервен вариант в сделката. Титулярят е трябвало да бъде Атанас Спасов. Известен контрабандист на алкохол и дрога, който е един от най-добрите трафиканти у нас. Досега е попадал в полезрението на антимафиотската служба само 3 пъти - през 2000, през 2006 и през 2012 г. Първият път е заради подозрение за трафик на алкохол. Ченгетата атакуват дома му, а акцията е разпоредена с полицейски подпис. След акцията Спасов е арестуван.

Точно този обиск преобръща живота на Поли Пантев. След като белгийците разбират, че техният титуляр има проблем с полицията, те се отказват да го ползват за транспорта на кокаина. Напук на легендите и в интерес на истината килата не са 600, а 400, свидетелстват години по-късно запознати със сделката. Два дни белгийците проучват на кого биха могли да се доверят и накрая избират Поли Пантев.
Кокаинът трябва да влезе от Гърция, пакетиран в консервени кутии от аншоа. Пратката ще мине границата бързо през предварително осигурен канал. Докато Пантев осигури обаче излизането й от България, минават 2 седмици. Поли избира през това време тирът с консервите да остане на склад в двора на фирмата за безалкохолни "Агрима" в Благоевград.

Очевидно, натоварен с големите очаквания от белгийците и доброто заплащане, Поли Пантев играе ва банк. Понеже пратката касае само него, той не вкарва в играта местните сикаджии от региона. Един от местните лейтенанти в Благоевград - Кирил Цветанов-Буята, научава за интересната пратка. Буята е един от хората, които държат трафика на кокаин в Благоевградско и е наясно със спецификата на стоката. "Има два варианта - или се е обидил, че са прецакани и извън схемата, или просто не са знаели, че това е стока на биг боса от София", смятат криминалисти.

Така или иначе, Буята решава, че може да сложи ръка на коката и крои бърз план да открадне тира. Нарежда на свой подчинен от бандата, роден в Габрово, да разбие склада и да подкара камиона. 400-те кила консерви изчезват безследно. Белгийците побесняват заради изчезналия кокаин, който се оценява на 20 млн. евро на едро. Пантев получава срок - 6 месеца да намери пари и да се разплати за провала. Той започва да издирва парите, като търси съдействие от почти всички "звезди" в контрабандата на дрога и стоки. Сред тях е и Иван Тодоров-Доктора, на когото Пантев навремето е дал над 10 млн. долара. Твърди се, че е успял да намери повече от половината от парите. Оставали му по-малко от 6 млн. Факт е обаче, че доста от големите риби му обръщат гръб, независимо че са били в добри отношения и са въртели 10 пъти по-големи суми. Твърди се, че белгийците, които са наредили транспорта, са от трафиканти от наркоклана на Сретен Йосич.

Това кара Пантев да бърза и да се опита да уреди своя доставка, с печалбата от която да се разплати с хората на Йосич. Той пътува до остров Аруба на Карибите, без да знае, че вече е на мушката. На 9 март 2001 г. Поли е разстрелян на остров Аруба след дъжд от куршуми от двама мотористи със словенски паспорти - Папунич и Раданович. Така една от емблемите на силовата групировка СИК си отива не заради вътрешен преврат, или заради раздор между мафиотски босове. Поне още 6 убийства се свързват с безумната кражба на Кирил Цветанов-Буята, смятат ченгета. Всички те са приписани на бандата около Сретен Йосич, който пък е задържан в София през 2002 г.

Първото е на изключително добрия приятел на Поли Пантев - Иван Стоянов-Кубето, през лятото на 2001 г. Следващият разстрел е на Евгени Стефанов-Женята през 2003 г., през лятото на 2004 г. умира Милчо Бонев-бай Миле. Последният "индианец", жертва на белия прах, е "крадецът" Кирил Цветанов-Буята - той излиза от дома си и изчезва завинаги в началото на 2006 г. За сметка на Поли Пантев, арестът на ченгетата спасява задника на Атанас Спасов. Колко дрога и алкохол е прекарал през границата е неизвестно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар