четвъртък, 25 декември 2014 г.

40 пъти стрелял по командосите Петко от Лясковец, те по него - 300

В началото на 2015 г. изправят пред съда стрелеца Петко от Лясковец. Кървавата драма през март, при която 53-годишният мъж уби командоса Емил Шарков, а други 3 барети бяха ранени при опит да го изкарат от барикадираното му жилище, беляза отиващата си година.

20 тома секретни материали са събрани по делото. Заради участието на Специалния отряд за борба с тероризма вероятно процесът ще върви при закрити врати, пише "24 часа". Петко Петков е произвел 40 изстрела по спецполицаите с дългоцевна пушка и полуавтоматична ловна карабина, става ясно от експертизите по разследването. По време на кървавата операция срещу въоръжения до зъби мъж пък са изстреляни около 300 патрона, като извън жилището командосите са гърмели с халосни, твърди "24 часа".

При акцията Петко също бе ранен, но оцеля и чака правосъдие в затвора в Ловеч. "Нападнаха ме в дома ми, защитавах се", повтаря стрелецът при разглеждане на мерките му за неотклонение, но по време на досъдебното производство е отказал да дава обяснения.

Назначената по-рано психиатрична експертиза установи, че той е вменяем и може да носи наказателна отговорност.

100 страници обвинителен акт внесе в съда наблюдаващият прокурор Цветан Маринов от окръжната прокуратура в Търново. Доживотен затвор без право на замяна е най-тежкото предвидено от закона наказание за убийството на полицай при изпълнение на службата му. Петко е обвинен и за опит за убийство на още петима командоси, двама от тях не са пострадали само благодарение на предпазните средства, с които са били оборудвани. Той ще отговаря и за незаконно държане на цял боен арсенал от 4 пушки. Минимумът, който може да получи е 20 години решетки.

По делото ще бъдат разпитани 100 свидетели и десетки вещи лица по над 20 назначени експертизи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар