понеделник, 2 юни 2014 г.

Бригади от мутри на Брендо издирват бащата на убития Дишлиев

Бригади мутри на Евелин Банев-Брендо издирват бащата на убития му баджанак Константин Дишлиев. Повод е финансова афера, след която „кокаиновият крал“ е прецакан с милиони евро от Владимир Дишлиев. Оттогава възрастният мъж се крие в скандинавските страни.

Според запознати Дишлиев-старши непрекъснато сменя адресите, за да не бъде намерен. Аферата с милионите се разиграва преди няколко години. По това време Банев и Дишлиеви са в добри отношения. Брендо и Константин са женени за сестрите Моника и Десислава. Роднините заедно препират печалбите на наркобосове от Испания и Италия, спомнят си ченгета. Схемата е подобна на тази, за която Брендо вече бе осъден у нас.

Първоначално парите се депозират по сметките на кухи фирми. Оттам милионите се отпускат като заеми на други дружества, собственост на Брендо и роднините му. След серия врътки част от парите се озовават в швейцарски банки, с останалата се строят хотели по морето. В началото бизнесът върви перфектно. Разривът в групата настъпва, когато Константин Дишлиев си позволява да направи самостоятелна наркосделка зад гърба на баджанака си Брендо.

Предателството му е прието много тежко от Брендо, твърдят ченгета. Малко след това Дишлиев е разстрелян в центъра на София.  За поръчител дълго е спряган Евелин Банев, но вината му така и не е доказана. По това време бащата на Дишлиев е начело на една от схемите на организацията. Той имал пълномощно от Брендо да оперира с тайните му банкови сметки в швейцарски банки.

В същия момент Дишлиев-старши е използван и като гарант по фиктивни кредити между фирми на Брендо, чрез които се препирали наркомилионите. Новината за убийството на Константин заварва баща му в чужбина. Запознати твърдят, че той бил напълно наясно кой е поръчал екзекуцията на сина му. Това му дава повод да очаква, че той ще бъде следващият.

Уплашен за живота си, Дишлиев-старши не му мисли много. Набързо изпразва част от сметките и се покрива, твърдят разследващи.  От тайната си квартира той все пак се престрашава и се свързва с българските служби. След осъществен контакт той дава показания срещу Брендо. В тях разкрива схемите за пране на наркопари и посочва като техен организатор Евелин Банев. В замяна на показанията прокуратурата се съгласява да не му търси отговорност.


"Къртици" в полицията

Новината за предателството достигнала до ушите на „кокаиновия крал“ чрез негови „къртици“ в полицията. От информацията се разбира, че Банев рискува да влезе в затвора, ако свидетелят не замълчи. По това време службите засичат отряди родни мутри, които тръгват по Западна Европа да търсят Владимир Дишлиев. Възрастният мъж веднага е предупреден от ченгета, че животът му е в опасност. Той почва трескаво да заличава следите си. С прибраните предвидливо пари Дишлиев отива в Норвегия, където е живял още по времето на соца. Там изкарва едва няколко месеца, след което започва да се мести на нови адреси в Западна Европа и скандинавските страни.

Показания за наркосхемите на Брендо дава и съпругата на Дишлиев-старши – Йорданка Запрянова. Тя обаче предпочита да остане в София, където върти успешен бизнес с детски стоки. Разярена от убийството на сина си Константин, Запрянова се заканва да разкрие, че поръчител на екзекуцията е Брендо. Два дни преди да разкаже за това пред съдия, Запрянова е разстреляна в дома й. Убиецът й и до момента не е разкрит. В крайна сметка с нейните първи показания и тези на бившия й съпруг Владимир Брендо е осъден единствено за пране не пари.

Драма с наследството

Бягството на Владимир Дишлиев не му дава възможност да уреди проблема с наследството си в България. В началото на 90-те той успява да си реституира множество апетитни имоти в центъра на София. Приживе с тях се разпореждат синът му Константин и бившата му съпруга Йорданка. Повечето от тях обаче продължават да се водят на името на възрастния мъж. След екзекуцията на Константин Дишлиев и бягството на баща му формалностите с наследството му остават висящи.

България Днес

Няма коментари:

Публикуване на коментар