вторник, 3 март 2015 г.

Вдовицата на Самоковеца осъди България в Страсбург

Вдовицата на убития през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца осъди България в Страсбург.

Ангелина Димитрова и синът ѝ Константин спечелиха дело за нарушено право на собственост и съдът им присъди обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски, съобщи специализираното издание „Правен свят”.  Европейският съд за правата на човека обаче още не се е произнесъл каква ще е компенсацията на Димитрови за нанесените им имуществени вреди и дава 4 месеца на правителството да се споразумее с майката и сина за сумата.

Обезщетението за тях може да е значително по-голямо, тъй като вдовицата на Самоковеца иска държавата да ѝ плати равностойността на отнети имоти.

Става дума за апартамент във Варна, оценен на 71 800 лв., имоти в София за 601 400 лв., както и платени от Димитрова на държавата 178 815 лв. Общо претенциите ѝ са за над 852 000 лв., а по време на делото правителството ги е определило като прекомерни.

Вдовицата на „крупния картофопроизводител”подаде жалба след като бе осъдена за незаконни и нетрудови доходи по отменения вече Закон за собствеността на гражданите (ЗСГ).


Няма коментари:

Публикуване на коментар